Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 02.12.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Jurnalul Național
Titlul articolului: Guvernul, de acord cu
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/tigan-in-loc-de-rom/guvernul-de-acord-cu-tigan-in-loc-de-rom-561648.html


     

 

                 

Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan", propusă într-o iniţiativă legislativă a deputatuluii PDL Silviu Prigoană, bazându-se pe recomandările Academiei Române, precum şi pe faptul că acesta este termenul folosit în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

"Ne-am bazat pe recomandările Academiei Române şi pe faptul că în majoritatea statelor UE termenul folosit este acesta", au declarat agenţiei Mediafax surse ministeriale, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

În punctul de vedere trimis Guvernului la propunerea deputatului PDL  Siviu Prigoană, Academia Română, arată că termenul "ţigan" reprezintă numele corect al acestei populaţii transnaţionale. "În multe ţări din spaţiul european este utilizat fără nici o restricţie un cuvânt având aceeaşi origine, respectiv aceeaşi evoluţie a semnificaţiei cu lexemul românesc: tsiganes în franceză, zingari în italiană, zigeuner în germană, tzigani în rusă şi polonă, cigany în maghiară, ciganin în bulgară şi sârbă, cigano în portugheză, zigenare în neerlandeză", susţine Academia Română.

Guvernul a discutat în urmă cu o săptămână despre formularea unui punct de vedere la iniţiativa lui Prigoană, însă, potrivit Mediafax, premierul Emil Boc a cerut o informare suplimentară constatând că, din zece instituţii publice consultate, chiar Academia Română susţine promovarea iniţiativei legislative.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.